images
images
images
images
KOBİ & CRM: Dünya Gazetesi

KOBİ’ler gelişime ve değişime açık yazılımları tercih etmeliler

Başta CRM uygulamaları olmak üzere, yazılım geliştirme ve eğitim faaliyetleri sunan bilişim danışmanlığı şirketi Binovist, bilişim uygulamaları sahasında müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Bu bağlamda, Türkiye’de kurumsal çözümler pazarını değerlendiren Binovist Bilişim Genel Müdürü Engin Alan, özellikle KOBİ’lerin dikkat etmeleri gereken hususları paylaştı.

KOBİ’lerin yazılım çözümleri arayışında mutlaka değerlendirilmesi gereken faktörlerin olduğuna dikkat çeken Engin Alan, öncelikle günün ihtiyacını karşılayan bir çözümün ötesinde, işletmenin büyümesine paralel hareket imkânı sağlayan, gelişime ve değişime açık yazılımları tercih etmeleri gerektiğini belirtti. Alan, “KOBİ’ler kurdukları ve geliştirme çabasında oldukları iş sistemleri dâhilinde, günlük iş yapış modellerinde bazen ufak bazen radikal değişimleri hızlı kararlar ile sağlayabiliyorlar.

Gerçek yaşamın iş akışına ayak uyduramayan statik yazılım çözümleri çoğu zaman gereken değişimin önünde bir engel olabiliyor. Diğer bir faktör ise teknolojik alt yapı ve yazılım satın almalarının karşı karşıya bıraktığı yüksek yatırım maliyeti. Artık bulut teknolojiler sayesinde karmaşık ve maliyetli yazılım çözümleri yerine fayda/maliyet oranı yüksek, bilgi sistemleri alt yapı ve insan kaynağı maliyetlerini en aza indiren çözümler yaygınlaşıyor. Bu çözümlerin tercih edilmesi KOBİ’ler için çok fayda sağlayacak” dedi.

Yazılım çözümlerinin sağlanabilmesi için insan kaynağı ihtiyacı var

Fayda/maliyet oranı yüksek yazılımların, KOBİ’lerin büyüme sürecinde hayati önem taşıdığını ifade eden Alan, kurum tarafından takip edilen hedefl erin tüm iş birimleri tarafından takip edilebilmesinin, operasyonel süreçlerde ise kişilere bağlı hataların süreç yönetimiyle engellenmesinin başarıyı getirdiğini söyledi. Bilgi sistemlerinin kurumların ana omurgasını oluşturduğunu dile getiren Engin Alan, şöyle konuştu: “Teknolojik alt yapı ve yazılım çözümleri bu omurganın iş yapma modeline, çalışana ve müşteriye dokunan temel unsurları, sinir sistemi gibi görülmelidir. Bu kadar hayati bir noktada bulunan ve işletmelerin olmazsa olması haline gelen yazılım çözümleri için mevcutta pek çok destek var gibi gözükse de yeterli değil. Bu çözümlerin sağlanabilmesinde en önemli faktör insan kaynağı ihtiyacı. Devlet ve özel üniversitelerin mevcut eğitim sistemi bu ihtiyaçlara yeterli cevabı veremiyor. Burada iki unsur ön planda: Üniversitelerin ve mesleki okulların eğitim formasyonundaki yetersizlikler ve öğrencilerin eğitim ve iş hayatını birleştirebilecekleri kurumlar. Özel sektör ve devlet destekli, iş modelinin tamamıyla yazılım teknolojileri insan kaynağı yetiştirmek ve yerleştirmek olduğu kurumlarının sayısının artması bu noktada önemli bir çözüm olacak.

Ayrıca büyük kurumların IT yapılarını teknoparklara yönlendirmeleri de daha yenilikçi fikirleri hayata geçirebilecek start-up şirketlerin bir miktar önünü kapıyor. IT insan gücü toplam istihdamın küçük bir bölümü iken, tüm bilgi sistemleri insan kaynağının vergilerinde iyileştirmeler ve hatta çeşitli muafiyetler bir hayal olmamalı. Bu durum, hem insanların teknolojik alanda eğitim alma isteğini artırır hem de kurumlara soluk aldırır ve teşvik sağlar.”

Müşterilere sunulacak kampanyalar sosyal medya ile zenginleşti Kurumsal firmaların günümüzde müşterilerini tanımaya, iletişim halinde olmaya, bilgileri gelişen ticari hayatta güncel tutmaya çalıştıklarını belirten Engin Alan’a göre, bu noktada müşterilerle yapılan tüm temasların kurumsal hafızada barındırılması önemli...

CRM çözümlerinin, kurumların müşteri etkileşiminde çok önemli rol oynadığını da sözlerine ekleyen Alan, “Son 10 yılda müşteri ilişkileri yönetimi kazandığı değer ile sektörümüzün gelişimine de fayda sağladı. CRM yazılımlarına olan ilgi bu süreçte kurumlara müşteri yönetimi başlığında önemli avantajlar sunarken, sektörün gelişimi artık sadece operasyonel veri yönetiminin çok ötesini hedefliyor. Müşterilere sunulabilecek kampanyalar sosyal medya etkileşimleri ile zenginleşti. Kurumların müşterileriyle iletişim halinde oldukları kanalların zenginleşmesi, bu kanalların dinlenebilmesi, istek ve şikâyetlerin zamanında cevap bulabilmesi hayati bir önem kazandı. Tüm bu süreç firmaların müşteri ilişki yönetiminden müşteri deneyim yönetimine geçişini hızlandırıyor ve ihtiyaçlar çok daha hızlı değişiyor” diye konuştu.

Binovist olarak Microsoft Dynamics CRM ile yatırım maliyeti düşük, hızlı adapte olunabilecek profesyonel çözümler sunduklarını anlatan Alan, çözümü firmada konumlandırma şekli ve süreçlerin firmaya göre yapılandırılabilmesinin de önemli bir konu olduğuna işaret etti ve ekledi: Binovist olarak bu noktada müşterilerimize gereken danışmanlığı sağlıyoruz. Özellikle makine endüstrisi ve perakende sektörü için sahip olduğumuz deneyim KOBİ ve büyük ölçekli işletmelere katma değer sağlıyor. “KOBİ’ler ile yaptığımız görüşmelerde en çok karşılaştığımız durum, işletme bünyesinde denenmeye çalışılan yeni süreçlerin öncelikle yazılım kurgusunun yapılmaya çalışılması” diyen Engin Alan, KOBİ’lere tavsiyelerinin, işletmedeki yeniliğin iş geliştirme kapsamında netleştirilip, süreç akışının ve dokunduğu insan kaynağının net olarak ortaya konması olduğunu belirtti. Alan şöyle devam etti: “Bununla birlikte teknoloji tarafında bulut çözümlerin gerek kurumlara ilk yatırım maliyetinde sunduğu destek, gerek insan kaynağı ihtiyacının minimuma inmesi önemli faktörler. CRM çözümlerinin işletmelerdeki ihtiyaca göre şekillenmesi teknik olarak mümkün iken, diğer yandan çalışanlara bu değişimin eğitimlerle yansıtılması ve bilgilerin taze tutulması yine önemli bir husus. Tüm bu aşamalarda deneyimleriyle yol gösterecek ve fark yaratacak danışman iş ortağı seçimi dikkat edilmesi gereken bir konu.”  

Bu yazının devamını okumak için formu doldurman yeterli!
Bilgilendirmelerden E-Posta ile haberdar olmak istiyorum
Teşekkürler!
Dökümanı indirmek için tıklayın.
Profesyonel bakışla “CRM İhtiyaç Analizi” yaptırmak ister misiniz?